TOVÁBB CSÖKKENNEK A DRAM ÁRAK: OLCSÓBB RAM, VIDEOKÁRTYÁK ÉS SSD-K LESZNEK?

TOVÁBB CSÖKKENNEK A DRAM ÁRAK: OLCSÓBB RAM, VIDEOKÁRTYÁK ÉS SSD-K LESZNEK?

A DRAMeXchange előrejelzései alapján tovább csökkennek a DRAM árak, ami kihatással lehet a RAM, videokártya és SSD piacra is. Ez nem jelenti azt, hogy elérkezett a 60000 forintos GTX 1080ti-k kora, de néhány tucat százalékos áresés is pozitív hatással lesz a pénztárcánkra.De vajon mi az oka ennek a trendnek? Az utóbbi hónapokban már voltak jelei annak, hogy bizony fellélegezhetünk, mivel fokozatosan eltűntek a túlárazott RAM-ok és videokártyák a bolt polcokról. Mivel a gyártás a megfelelő ütemben zajlik, a kereslet, főleg az "off-szezon" miatt jelentősen visszaeshet, így megjelent a túlkínálat, ami egyenes úton vezethet az áreséshez. Ha ezt a pozitív hatást lefordítjuk a számokra, akkor egy nagyjából 15 százalékos áresésre számíthatunk március-áprilisra és ez folytatódik tovább a következő hónapokban is, igaz nem ekkora mértékben.

A mobilpiacon kicsit más a helyzet, ott nem volt ennyire drasztikus az áremelkedés az elmúlt években, így hiába van túltermelés, a piac egyszerűen lassú, ezért nem fog reagálni ennyire pozitívan rá, mint a PC-s szektoraiban.

Mindenképp érdemes figyelni az árakat, ha a közeljövőben tervezted megvásárolni álmaid számítógépét, mivel sok tízezer forintot spórolhatsz azzal, ha a magyar boltokban is megjelennek majd a DRAM-ok árainak következményei.