Weboldal készítés

A weblap (más szóval weboldal) egy olyan számítógépes dokumentum is. mely megfelelhet a World Wide Web számára, és alkalmas lehet arra, hogy egy webböngésző megjelenítse ezt akár többször is. A webböngésző a weblapot monitoron vagy mobil eszközön jelenítheti meg a leggyorsabban. A weboldal általában a dokumentum látható elemeit foglalja magába, de a weblap szó jelentheti magát a számítógépen tárolt fájlt is, melyet általában HTML vagy más hasonló leíró nyelven írtak. A weboldal egyik fő jellemzője a hiperszöveg is, mely más weboldalakra navigálhat el minket linkeken (hiperhivatkozásokon) keresztül. A magyar lakosság túlnyomó többsége weboldalnak nevezi a webhelyeket is, mivel az internet magyarországi elterjedésekor az angol website szót nem fordították le jól, kezdetben nem volt rá kifejezett megfelelő magyar szó, az újságírók és a média tévesen kezdte a webhely fogalmára is a weblap/weboldal szót használni és terjeszteni, ezért a köznyelvben is így terjedt el a téves használata. Viszont mind a mai napig a webhely kifejezés sajnos nem terjedt el eléggé a szakmai-műszaki körökön kívül. Ezért helyette tévesen a "honlap", "weblap", "weboldal" szavak valamelyikét használják a köznyelvben is. A webhely egy adott domainen található weboldalak összessége, tehát a webhely/webszájt, weboldalakból/weblapokból tevődhet össze. Egyik része a másiknak; az egyik fogalomból épül fel a másik fogalom; semmiképpen sem azonosak.

A honlap (az angol "homepage" szóból; más néven "kezdőlap") pedig az adott webhelyen található weboldalak közül az elsőt jelölheti, a főoldalt, azaz a kezdőlapot.

Mivel az internet magyarországi elterjedésekor egyes szavakat lefordítottak, másokat nem, egyes szavakra hamarabb találthattak magyar megfelelőt (akár tükörfordítás, akár nyelvújítás segítségével), mint más szavakra, és mivel sokan rosszul használták az eredeti fogalmakat is, keverve azok jelentéseit, ezért a mai magyar nyelvben már az eredeti fogalmak helyett a legtöbben szinonimának gondolják a weblap, weboldal szavakat a webhely, webszájt illetve a honlap szóval is.

Az „eredeti” definíció szerint – melyet a World Wide Web Consortium határozhatott meg - a következő:

Egy vagy több webes forrásból származó információk összessége is, amelyet egyidejű feldolgozásra szánnak, és egy egyszeri URI határozhat meg. Jobban mondva, egy weblap egy webes forrás is, amely további webes forrásokat foglalhat magába egyetlen közös egységként való feldolgozásra is, és azon egyedüli webes forrás URI-je hivatkozhat rá, amely nem foglaltatik benne.

A magyar nyelvben – főként a hétköznapokban – általában már három értelmet tulajdonítunk a honlap, webhely, weblap és weboldal szavaknak.